Ayvalık şeytan sofrası

Şeytan Sofrası, Balıkesir il sınırları içerisinde bulunan Ayvalık ilçesinde bulunmaktadır. Yazlıkçıların en uğrak yerlerinden olan Ayvalık bu doğal güzelliğe ev sahipliği yapmaktadır.


Tepesi sofra şekline benzediğinden ve bir kayalıkta bulunan ayakizinin şeytanın ayak izine bezetilmesinden bu ismi almıştır. Oldukça sarp bir kayalık üzerine kurulu bu tepe etrafı çam ormanlarıyla kaplıdır. Özellikle gün batımının doyumsuz manzarasını buradan seyredebilirsiniz. Gün batımını seyretmek için belirli yerlerden dolmuşlar kalkmaktadır.

Ayvalık etrafında bulunan irili ufaklı tüm adaları buradan rahatlıkla görebilirsiniz. Hatta Yunanistan sularında bulunan Midilli Adası çok yakın mesafededir. Akşam olunca karşı kıyının ışıklarını görebilirsiniz. Ege Denizi'nin bütün güzelliğini Şeytan Sofrasından seyredebilirsiniz.

Burada bir restorant ve çay bahçesi bulunmaktadır. Yorgunluğunuzu ve açlığınızı bu doğa harikası içinde doyumsuz manzara eşliğinde giderebilirsiniz. Cunda Adası (Alibey Adası) tam karşısında arada Tavuk Adası bulunmaktadır.

Ayvalık şeytan sofrası efsanesi, hikayesi
Şeytan Sofrası hikayesi oldukça ilginçtir. Şeytan Sofrası diye bilinen bu tepe önceleri kimsenin bilmediği, uğramadığı bir yermiş. Turistler daha çok civar ilçelere akın ediyor kimse buralara uğramıyormuş. Bu bölgenin halkıda bu durumdan biraz sıkıntılıymış. Burada yaşayan bir kişi bu tepeye bir kaç arkadaşıyla çıkıp burada demlenirlerken burayı nasıl tanıtabilir insanları nasıl çekeriz diye düşünüyorlarmış. Oradan biri oyuk kayayı görünce bu oyuğu şeytanın ayak izi deriz demiş.

Bu dedikodu kulaktan kulağa yayılmış ve ortaya şuan yerli yabancı çok sayıda turist çeken Şeytan Sofrası çıkmış. Şimdi ise buraya gelen turstler bu ayak izine benzeyen oyuğa bozuk para atıp etraftaki çalılıklara çaput asarak dilek dilemektedirler.



Ayvalık şeytan sofrasına nasıl gidilir
Şeytan Sofrası'na nasıl gidilir diye düşünüyorsanız çok zorlanmayacağınızı bilmeniz gerekir. Cunda Adası merkezinden Ayvalık istikametine kalkan belediye otobüsleriyle ya da dolmuş taksilerle uygun fiyata ulaşabilirsiniz. Eğer şahsi aracınızla gidecekseniz Ayvalık merkezden Sarımsaklı istikametine giderken Şeytan Sofrası'nı gösteren tabelayı göreceksiniz. Çam ağaçlarının arasından biraz dik ve virajlı bir tırmanıştan sonra eşsiz güzellikteki Ege Manzarasına ulaşmış olacaksınız.


Şeytan Sofrası ve Ayvalık'ta ne yenir derseniz elbette ilk akla gelen balık olacaktır. En meşhur balığı olan Papalina yenmeden gelinmemelidir. Ege'nin zeytinlerinden elde edilen has zeytinyağıyla yapılmış sebze yemekleri de mutlaka tadılması gerekir.